Haku
Hae kohteita
Hae asuntoja sijainnin mukaan

Osto-opas asunnon ostamiseen Turkissa

KAUPPAKIRJA

Kauppakirja laaditaan sekä Englannin, että Turkin kielillä. Sopimuksessa kuvataan kaikki yksityskohdat asunnosta, kaupan osapuolet, kiinteistönvälitysyhtiö, maksuehdot, osto- / myyntiehdot ja kaikki mahdolliset ostajan haluamat muutokset.

Kauppakirjan mukana saat myös seuraavat liitteet:

Turkissa asuntokaupan vahvistaa kiinteistörekisteröintikeskus. Rekisteröitäessä on sekä myyjän, että ostajan oltava paikalla. Julkisen notaarin vahvistamalla valtakirjalla voi ulkopuolinen henkilö toimia puolestasi.

ASUNNON OSTAMISEN KUSTANNUKSET

Valtakirjan luovutus maistraatille
Noin 100 €. Kääntäjän palvelut noin 60 €, sekä valokuviin noin 10 €.

Lainhuutokustannukset
Noin 4% kiinteistön verotusarvosta. Maksetaan valtion pankissa luovutushetkellä.

Rekisteröintimaksu kiinteistörekisteritoimistolle
Noin 25 €.

Valmistumisraportti (Iskan)
Valmistumisraportin saaminen (vain vasta rakennettuihin kohteisiin) alkaen 400 €,
riippuen koosta ja sijainnista.

Sähkösopimus
Uusi sähkösopimus: noin 100 € (maksetaan vain yhden kerran).
Olemassa olevan sähkösopimuksen nimen siirto: noin 30 € (maksetaan vain yhden kerran).

Vesisopimus
Uusi vesisopimus: noin 60 €.
Olemassa olevan vesisopimuksen nimen siirto: noin 30 euroa.

Puhelinliittymä
Voit saada puhelinliittymän vain jos sinulla on oleskelulupa Turkissa. Lankaliittymä noin 20 €, internetliittymä noin 14 €.

 


VUOTUISET KUSTANNUKSET KIINTEISTÖN OMISTUKSESSA

Turkin kiinteistövero (Emlak Vergisi)
Noin 0,01% kiinteistön arvosta, jonka on määritellyt paikallisviranomainen (maksetaan ennen toukokuun loppua joka vuosi). Useimmiten vuotuinen kiinteistövero kolmiosta Alanyassa on noin 100 €.

Sähkö
Noin 0,10 € / kwh.
Sisältäen arvonlisäveron (VAT) ja muut verot.

Vesi
Noin 0,60 € per kuutio. Ei sisällä arvonlisäveroa tai / ja muita veroja.

Puhelin
Puhelumaksu: noin 0,039 € / min, kiinteä tariffi.
Kuukausimaksu: noin 8,00 €, kiinteä tariffi.

Puhelumaksut sisältävät arvonlisäveron (18%), ei sisällä kulutusveroa (SCT 15%).
Katso http://www.turktelekom.com.tr/ lisätietoja varten.

 


LAINHUUDATUS

Tapu on virallinen dokumentti joka todistaa että omistat kaikki oikeudet kiinteistöön. Siihen on kirjattu omistajan nimi ja kuva, sekä täydelliset tiedot asunnosta.

Omistuskirjahakemusta varten tarvitaan

Veronumeron hankkiminen ei ole vaikeaa. Me hoidamme anomisen. Veronumero saadaan paikallisesta verotoimistosta muutamassa minuutissa. Veronumeroa tarvitaan paitsi maan rekisteröintiin niin myös esimerkiksi ajoneuvon hankintaan Turkissa tai pankkitilin avaamiseen.

Kauppasopimuksen allekirjoituksen jälkeen toimitamme yllä mainitut dokumentit sekä myyjän dokumentit, asunnon maarekisteridokumentit maarekisteritoimistoon jossa asunto siirretään nimiisi. Tapu voidaan rekisteröidä useilla nimillä. Kaikkien nimet täytyy näkyä Tapussa.

Kun dokumentit on toimitettu maarekisteritoimistoon, kestää noin 2-5 kk saada omistuskirja. Odotusaika tarvitaan koska ulkomaalaisen ostaessa asuntoa myös puolustusministeriö tekee omat tarkistuksensa. Se varmistaa että asunto ei sijaitse sotilasalueella tai sen läheisyydessä. Vahvistuksen tultua sovimme tapaamisen maarekisteritoimistoon kaikkien kaupan osapuolten kanssa. Sitten siirron saa noin yhdessä tunnissa. Siirron aikana paikalla täytyy olla myös valantehnyt kielenkääntäjä, joka kääntää asiakirjat ostajan kielelle kirjallisesti ja suullisesti.

Vuoden 2014 alusta ostoprosessi kuitenkin nopeutuu ja samalla helpottuu. Maarekisteritoimisto käsittelee ulkomaalaisten kiinteistöjen ostot jopa muutamassa vuorokaudessa.

Huolehdimme että kaikki Tapun hankintaan ja siirtoon liittyvät muodollisuudet hoidetaan valvotusti ja säännösten mukaisesti.

 


YHTEENVETO

 


ASUNNON OSTON YHTEYDESSÄ AIHEUTUVAT KULUT


ASUNNON VUOSITTAISET KUSTANNUKSET

Kaikki yo. esitetyt hintatiedot ovat ohjeellisia.

 

VEROT   Suomen ja Turkin välinen kaksoisverotuksen estävä sopimus allekirjoitettiin syksyllä 2009.

MYYNTIVOITTOVERO   Mikäli olet omistanut asunnon 5 vuotta, myyntivoittoveroa ei myyjältä mene, vaikka hinta olisi noussutkin.

PERINTÖOIKEUS   Turkin lainsäädännön mukaan perinnössä 25% asunnosta jaetaan leskelle ja loput perillisille, mikäli testamenttia ei ole. Mikäli asunnon omistajalla ei ole lapsia, leski perii koko asunnon.